USA

Minden korábbinál többen vettek részt a washingtoni Magyar Örökség Fesztiválon

Minden korábbinál többen vettek részt a Magyar Örökség Fesztiválon, a Washington környéki magyarok kiemelt éves kulturális eseményén helyi idő szerint szombaton.

2024.04.21 14:46MTI

A Washingtonhoz közeli Macleanben harmadik alkalommal rendezték meg az egész napos kulturális eseményt, amelyen felléptek a washingtoni magyar népzenei együttesek, de érkeztek fellépők New Jersey államból is. Előadást adott a több mint 40 éves Tisza Táncegyüttes, a Szikra Banda, felléptek az idén 50 éves washingtoni magyar cserkészcsapat tagjai, és táncbemutatót tartott a Kőrösi Csoma Sándor Ösztöndíjprogram révén jelenleg Washingtonban dolgozó Hajdú Bence néptáncos.

A Kossuth Alapítvány szervezésében tartott Magyar Örökség Fesztiválon a szokásoknak megfelelően standdal volt jelen a magyar nagykövetség, valamint több diaszpóra szervezet, így a Magyar Emberi Jogok Alapítvány, az Amerikai Magyar Koalíció, a Hungary Foundation gondozásában működő HuGo kezdeményezés, amely mobilalkalmazásként az Egyesült Államok magyar vonatkozású helyeit gyűjti össze.

Az eseményen köszöntőt mondott Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai helyettes államtitkára. A politikus az MTI-nek hangsúlyozta, hogy az ilyen események nemcsak a magyar közösség, hanem a többségi nemzet tagjai számára is lehetőséget nyújtanak arra, hogy megismerjék, milyenek a magyarok. A helyettes-államtitkár rámutatott: egy ilyen eseményen az is látható, hogy a magyar kormány diaszpóra támogatásai miképpen hasznosulnak, hiszen a megvalósításhoz hozzájárulnak Magyarországról érkező források is.

Végh Sándor, a szervező Kossuth Alapítvány elnöke azt hangsúlyozta, hogy évről évre egyre többeket érdekel a magyar kultúra az amerikaiak közül, és az amerikai főváros környékén élő magyarok is növekvő létszámban látogatnak el az eseményre, amelyre az idén már jóval több, mint ezer ember érkezett. A diaszpóra-vezető úgy vélte, hogy egy ilyen fesztivál képes leginkább megmozgatni a diaszpóra közösséget, erre bizonyíték a növekvő létszám.

Végh Sándor az általa vezetett Kossuth Alapítványról elmondta: vállalták a Washington környéki magyar szervezetek összefogását is, tekintettel arra, hogy az alapítvány a fenntartója a magyar állam tulajdonában lévő, Washington belvárosában álló Kossuth Háznak. Az intézmény számos magyar programnak ad helyet, valamint több magyar szervezet irodája is az épületben található.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.